2 березня 2020 року, в конференц-залі Управління Коломийської Єпархії, під головуванням Преосвященного Єпископа Коломийського і Косівського Юліана, відбулося перше засідання Просвітницької платформи “Істина”.

В роботі зустрічі взяли участь: працівник літургіко-богословського відділу Коломийської Єпархії, настоятель Храму Різдва Пресвятої Богородиці села Криворівня, митр. прот. Іван Рибарук; настоятель Храму Покрови Пресвятої Богородиці села Цуцулин та Храму Святого Апостола Андрія Первозванного села Мала Кам’янка прот. Василь Лазарович; заступник керівника Єпархіального інформаційно-видавничого відділу, настоятель Храму Успіння Пресвятої Богородиці села Молодятин прот. Юрій Гушул; керівник прес-служби Коломийської Єпархії, настоятель Храму Успіння Пресвятої Богородиці села Старий Гвіздець прот. Віталій Козак; заступник керівника Єпархіального відділу у справах сім’ї, молоді та катехизації, священик Храму Різдва Пресвятої Богородиці села Торговиця прот. Ігор Івасютин; настоятель Храму Вознесіння Господнього села Чорна Річка та Храму Чуда Архістратига Михаїла села Замагора прот. Володимир Максим’юк; настоятель Храму Успіння Пресвятої Богородиці села Хвалибога ієрей Любомир Петришин; священик Собору Святого Апостола і Євангелиста Іоана Богослова міста Коломиї ієрей Василь Бойчук, священик Собору Святого Апостола і Євангелиста Іоана Богослова міста Коломиї ієрей Анатолій Момот; ієрей Іван Венгрин, ієрей Юрій Шкіндюк, диякон Антон Трачук та представники парафій: Микола Новосельський (Храм Різдва Пресвятої Богородиці села Торговиця), Мирослава та Василь Шургалюки (Храм Архістратига Михаїла села Верхній Вербіж), Наталія Григорчук (Храм Успіння Пресвятої Богородиці села Старий Гвіздець), Микола Мотрюк (Храм Успіння Пресвятої Богородиці села Молодятин), Христина Перегінська (Кафедральний Собор Преображення Господнього міста Коломиї), журналісти та громадські активісти.

Після спільної молитви Керуючий Коломийською Єпархією розпочав зустріч, зазначивши: “Метою даного проекту є налагодження взаємозв’язку по обміну думками і виробленню спільного бачення розвитку парафіяльного життя духовенством та активними парафіянами нашої Єпархії”.

Далі Архіпастир, перефразовуючи загальновідому фразу: “В суперечці народжується істина”, зауважив, що особливістю дискусії сьогоднішнього дня і подальших зустрічей буде не суперечка, а вміння дослухатись один до одного, і в дусі любові і взаєморозуміння дійти до висновків, які б стали благом в практиці церковного життя.

Після цього Правлячий Архієрей зосередив увагу присутніх на темі зібрання: “Проблема спілкування та взаємодії у внутрішньому житті парафії”, а також на питаннях, висунених для обговорення: проблема мовної цілісності на парафії, розділення та проблема комунікації за віковими категоріями, відсутність позабогослужбового спілкування на парафії, проблема знаходження спільної мови з молодшим поколінням та пошуки нових методів комунікації.

Під час живого і активного обговорення було визначено, що говорячи про свою приналежність до Церкви, ми не можемо не говорити про взаємини, які у нас повинні розвиватися з братами і сестрами. І саме таке спілкування являється тим фактором, який допомагає нам, єднаючись довкола Святого Причастя, ставати Тілом Христовим – Церквою.

Також учасниками зустрічі були проаналізовані інстументи, які можуть допомогти у розвитку та відновленні комунікації на парафії: спільні паломництва, прегляди фільмів із обговоренням, спільна праця по благоустрою території чи прибиранні храму, створення спільнот за інтересами.

Під час дискусії учасники зауважили про необхідність звертати особливу увагу на інститут сім’ї, інформаційно підтримувати та допомагати молодим парам, пояснюючи, що спілкування є важливою умовою здорового виховання дитини, її подальшого існування в соціумі та є одним із основних факторів й найголовнішим джерелом психічного та духовного розвитку особистості.

На завершення Преосвященний Владика Юліан подякував усім за плідну працю і активну участь, особливо кураторам проекту ієрею Івану Венгрину та ієрею Юрію Шкіндюку і подав присутнім своє архіпастирське благословення.

Leave a Reply

Your email address will not be published.